En majestætisk Löwchen med eller uden manke
Plejen af en sådan hunderace, der kan blive klippet med manke kræver lidt snilde og lidt tålmodighed, idet denne manke skal trimmes og klippes jævnligt, så den ikke bliver for lang og filtret. Hvorvidt du ønsker manke formatet er helt op til dig, hvis du lader pelsen gro, kan du blot børste eller kæmme pelsen hver anden dag, for ellers har den fine silkepels en tendens til at blive filtret.
Her anbefales det, at du især sørger for at pleje dens pels ved at:
- Børste den bag ørerne
- Børste den i "armhulen"
- Børste den på balderne, hvor der kan opstå knuder af hår. Det skal du ikke gøre, hvis den er mankeklippet.
- Trimme pelsen over snuden, hvis dens syn er begrænset
- Trimme pandehåret.
- Skære håret på poteballerne. Her kan der samles snavs, og i vinterhalvåret også isklumper.
- Plukke ørehårene så de ikke skaber irritation og betændelser i huden. Er du i tvivl om hvordan, kan du få opdrætteren eller dyrlægen til at vise dig det.
Væn din Löwchen til et bad tidligt
Alting går altid nemmere, når du har vænnet din hund til at blive badet fra hvalp af. Hele situationen skal den vænne sig til, når du spuler den med lunkent vand, vasker den med sæbe og skyller den bagefter samt tørrer den med håndklæde og føntørrer. Gør det gerne til en leg, hvor du roser den for at stå stille i baljen eller badekarret og sørg for at have alle remedierne klar ved din side, så du ikke skal forlade hunden oppe i baljen undervejs. Stil den på et skridsikkert underlag, så den ikke glider og hav den gerne i snor, som du holder stramt. Når den som hvalp lærer, at det er en positiv situation, hvor I hygger jer og leger det frem, vil der være stor grobund senere hen for, at den vil stå helt naturligt og roligt i gennem hele vaskesituationen.
Hvor ofte skal man vaske sin Löwchen?
En Löwchen har en fin silkeagtig pels, der meget nemt bliver filtret og dermed kan der også hurtigt sætte sig mange ting i pelsen som små grene, græs, mudder, jord, støv eller andre små ting. Derfor skal du altid børste den godt i gennem, så der ikke danner sig knuder af hår rundt omkring. Vask den gerne hver anden måned og oftere, hvis der har sat sig mange ting og skidt i dens pels, som vil gøre, at pelsen klumper unødigt meget sammen.
Når dette så er sagt, skal den heller ikke vaskes for ofte, fordi dens sunde og naturlige fedtlag gør, at dens hud og pels forbliver næret og sund. Vasker du den for meget, vil dens hud tørre ud og der vil dannes eksem og irritationer og betændelse.
Sådan vasker du din Löwchen
Som sådan er det ikke svært at vaske din Löwchen. Den er glad og livlig og vil helt sikkert synes, at det er spændende og måske også gerne ville lege undervejs. Men når du har trænet den fra hvalp, har den også lært at stå stille og roligt og vide, at det er en stund, den skal stå i baljen.
De rette produkter
Brug helst i en speical designet shampoo, der er mild mod hundens pels og hud. Brug ikke en menneske shampoo, id det den har for høj en PH værdi. Det kan være en fordel med en Löwchen, at du også bruger en plejende balsam til dens fine, silkeagtige pels, der har en tendens til at filtres sammen.
Brug et badekar eller en balje med skridsikkert underlag
Få hunden op i baljen eller i badekarret og ros den meget undervejs. Giv den eventuelt godbidder som lokker og roser. Proceduren for badet er, at du først samler alle de ting, du skal bruge med shampoo, balsam, håndklæde, føntørrer, kam/børste etc.
Har du ikke et kar eller balje, kan du også stille den i brusekabinen, en stor køkkenvask eller i en swimmingpool i haven. Vask hunden i et lunkent vand, der ikke er for varmt eller for koldt. Tilfør shampoo som en klat i hånden og stryg det gennem hundens pels og masser det godt ind. Dernæst skyl godt efter, gerne to gange for at være helt sikker på, at der ikke er efterladt sæberester i pelsen. Tør den godt med et stort håndklæde og føntør den til sidst.
I kan også være to om processen, hvis din Löwchen er meget livlig og aktiv og ikke kan lide at stå stille. Så kan den ene holde hunden mens den anden vasker, sæber ind og tørrer den. Den vil helt sikkert nyde at blive forkælet og kræset om, i det den godt kan lidt at blive nusset og få opmærksomhed, ligesom dengang på hoffet, hvor den var en majestætisk selskabshund med løvemanke.
Anden nødvendig personlig pleje til din hund
En ordentlig pleje af din hund handler ikke kun om vask, børstning og klipning, men også om tandrens og negleklipning. En Löwchen får ofte lange negle, hvis den går meget på et blødt underlag, ligesom de lidt ældre hunde også får lange kløer, fordi de ikke rører sig så meget. Det kan være meget smertefuldt at have for lange negle, så derfor skal det tages alvorligt at få dem klippet med jævne mellemrum.
Klipning af kløerne
Der i sandhed tale om en rigtig løvehund, når man skal sørge for at klippe dens kløer cirka hver anden måned. De kan have en tendens til at blive for lange og her kan din hund godt hænge fast. Det kan gøre usigeligt ondt på den, hvilket er anderledes for dyr, fordi de går direkte på deres poter og kløer. Der findes en special designet negleklipper til formålet, og her skal du vælge den størrelse, der er egnet til små hunde. Hvis du er usikker på at gøre det, så lad dyrlægen gøre det og eventuelt vise dig, hvordan du klipper neglene uden at ramme og beskadige poterne.
Tandbørstning
Der findes deciderede tandbørster og tandpasta til hunde, som du kan få i en online eller fysisk dyrebutik. Væn helst din hund til at få børstet tænder allerede fra hvalp af, så den er vant til at du rører den i dens mundområde. Tandbørstningen gør, at din hund undgår at få tandsten, huller i tænderne og betændelse i gummerne.
Børstning
Din hunderace har en fin silkeagtig pels uden underuld, der særligt om foråret og om efteråret fælder ekstra meget, fordi den taber sin sommerpels og vinterpels. Dette gør, at der kan være hår overalt, så børst den gerne på daglig basis og fjern alle de løse hår med et fugtigt skind. Vær ikke bekymret over, at den taber sin pels. Det er helt naturligt og følger årets cyklus.